De Zon is een ster in het planetenstelsel waar de Aarde ook deel van uitmaakt. Onze zon is ongeveer 4,59 miljard jaar oud. De diameter van de Zon is 1 392 684 km. De Zon heeft vijf lagen; de kern, de stralingszone, de convectiezone, de fotosfeer en de chromosfeer. De Aarde past wel 1 300 000 keer in de zon

 

Het ontstaan 

Zo'n 4,6 miljard jaar geleden is de zon ontstaan door het samentrekken van een Oernevel. Het samentrekken heeft uiteindelijk 35 miljoen jaar geduurd. Toen werd de temperatuur in het centrum van de gasbol zo hoog, wel miljoenen graden, dat de kernreacties konden beginnen. Toen was de zon geboren.

 

Een zonsverduistering

 

Als de maan precies tussen de Zon en de Aarde staat is er een zonsverduistering. Als je een hele zonsverduistering hebt, kun je de corona van de zon zien. Dit is de buitenste rand van de Zon. 

 

Warmte en zonnevlekken

 

In de kern van de zon is het 15 miljoen graden celsius. Op de oppervlakte van de zon is de zon 6000 graden celsius. Op de Zon zijn ook zonnevlekken. Op die zonnevlekken is het 1500 graden celsius kouder dan op de rest van de zon.

 

Oppervlak

Als je naar de zon kijkt, zie je de fotosfeer. De fotosfeer is ongeveer 100 km dik en die er korrelig uitziet. Soms zijn er ook zonnevlammen. Dat zijn enorme explosies op het oppervlak.